Et godt sving på Borrris Stykket Skjern å samt min Loomis Alta 12½' # 9/10

Stængerne

Skjern å stængerne

Bruger to forskellige "grundsæt" af stænger afhængig af, om jeg fisker i Skjern å eller Mörrums åen, hvor størstedelen af min erfaring kommer fra. Bruger selvfølgelig nogle stænger begge steder afhængig af forholdene, og ville også bruge dem i andre åer/elve af sammen størrelse. Disse stænger er, hvad jeg fortrækker, men tag det som en rettesnor i forhold til andre åer/elve. Har stænger til at dække de fleste kendte lakse- og havørredvande både i DK og udlandet, og man behøver ikke at gå så meget grejamok som jeg. Har dog købt de fleste på tilbud eller brugt.

I Skjern å bruger jeg stænger fra Loomis, Zpey samt en gammel C-98 Daiwa stang, som er gode solide stænger. Bruger generelt noget kraftigere grej, da vinden oftest er en faktor i Vestjylland. Jeg har følgende fortrukne stænger i Skjern:

11' Daiwa C-98 # 8; 12½' Loomis Alta # 9/10 og 14' Zpey Zero # 9/10

Har også en 15' Loomis Alta # 10/11, som jeg endnu har til gode at bruge

 

Mörrums stængerne

I Mörums åen bruger jeg stænger fra Sage, Loop og Guideline, som efter min mening alle er rigtig gode stænger. Har mest fisket sommer/efterår i Mörrum, og bruger generelt lidt kortere og lettere stænger og mit førstevalg ville være en klasse 8. Til blanklaksfiskeriet ville jeg vælge en klasse 9/10 f. eks min 12½'  Loomis Alta. Jeg har følgende fortrukne stænger i Mörrum:

11' Sage Z-axis # 7; 12,3' Sage TCR # 8; 12½' Loop Exact # 8  og 13' Guideline LPXe # 8/9

Gammelt men stadig funktionelt

Har også en hjemmebygget 9½' Sage RPL # 8, som jeg bruger, når jeg fisker havørreder i de mindre sjællandske åer.

Hjulene

Skjern å hjul til venstre og Mörrum hjul til højre

Her er jeg igen glad for hjul fra Danielssons og Loop. Fra Danielssons har jeg et LW69 til min Sage  Z-Axis switchstang og et Orginal 3W til Loop Exact, som jeg bruger i Mörrum. Fra Loop har jeg Evotec 8ten som sidder på min LPX'er. På Loomis Alta stængerne bruger jeg Multi 69 & 912, som er fede og prisgunstige hjul. Har også Koma hjul fra Vision og et Zpey Zero samt perlen i min efterhånden ret omfangrige hjulsamling et Abel no. 3, som sidder på min Sage TCR. Abelhjulet fik jeg ved en god handel hos Ole i Tackelshop, dengang den ekststerede. Det vigtigste for mig er god kvalitet og holdbarhed samt en rigtig god bremse, da vi jo kan komme i kontakt med noget større og stærkere fisk end på kysten, og det synes jeg alle ovennævnte hjul lever op til. Til de mindre sjællandske åer bruger jeg et gammelt SA System2 78M.

Læg mærke til at jeg ikke har skydehoveder på hjulene, når de ikke er i brug.

Linerne

Liner og skydehovedmapper

Af liner vil jeg fremhæve liner fra Guideline, Rio og Vision. Er særligt begejstret for Guidelines DDC Connect og Rios Versitip Spey, som har udskiftlige spidser, så man kan dække det meste af vandsøjlen fra flydende til synke 8. Bellyen er flydende, hvilket gør dem meget behaglige at fiske med, og de kaster faktisk udemærket. Har selvfølgelig også diverse helsynkende liner med forskellige densitet f. eks. synke 3/4 bl. a. fra Vision og Guideline. Det meste af mit fiskeri foregår dog med connect linerne. Skulle jeg vælge en line til f.eks. Mörrum ville valget falde på et flyd/synke 1 skydehoved, dog ikke til det helt tidlige forårsfiskeri.

Jeg tilpasser selv skydehovederne, og et godt trick er at købe et skydehoved en klasse over, så det bliver kortere men med stanges optimale kastevægt. Er kort skydehoved er en klar fordel i Mörrum og de danske åer, da de jo ikke er brede som de norske elve og har enten meget vegetation eller udhængende træer.

Man får hurtigt købt rigtig mange skydehoveder, da man gerne vil kunne tackle alle tænkelige vandforhold, da fiskeriet som oftest er dyrt og kræver noget rejsetid. Det er jo rigtig ærgeligt ikke at kunne komme ned ved øget vandstand, men ved meget kraftig flom, kan alle jo være nødt til at give op. Et godt tip er at købe sidste års modeller, når de er på tilbud, da der oftest er tale om udemærket liner, som måske kun har ændret farve eller har en densitet mere som f.eks. I/3/4 i stedet for 3/4.

Af skydeliner/runninglines har jeg haft god erfaring med de fleste anerkendte proucenters liner og har liner fra Loop, Vision og Guideline og dermed ikke nogen foretrukken.

 

Forfang

Monofile og Polyforfang

Mht. forfang skifter jeg lidt mellem Polyleader og monofile afhængig af, om jeg fisker med synkeliner eller ej. Hvis jeg fisker med synkeliner eller hurtigsynkende spidser, som f. eks i Skjern vælger jeg altid korte monofile forfang på 6' fra enten Rio eller Scientific Anglers.

Hvis jeg fisker med intermediate eller letsynkede spids vælger jeg altid Polyforfang fra Airflo eller Vision. Dette vælger jeg, fordi jeg hurtigt kan få fluen lidt længere ned ved at skifte forfang med en anden densitet, hvis jeg synes det en nødvendigt at fiske fluen dybere. Her er det igen en kæmpe fordel med loop til loop samlinger, som jeg altid bruger.

Beklædning og alt det øvrige

Vi får jo samlet en del

Hvis jeg er i Skjern å, bruger jeg oftest mine gamle Helly Hansen skridtstøvler, da man for det meste går på brederne. I Mörrum bruger jeg waders, da man vader dybere. Begge steder bruger jeg en gammel Lee Wulf fluevest, hvor jeg har mine flueæsker, 0.35 og 0.40 forfangsspoler fra Stroft eller Ultra 2000. Diverse værktøj som disgorger, peang, priest, Owner krogskærper samt en Leatherman til at klemme modhagen ned i de åer, hvor man skal bruge modhageløse kroge. Desuden lineklipper i Simms Retractor, Petzl Tactikka pandelampe, polariserende solbriller og skydehovedmappe med skydehoveder/ekstra forfang. Har også en Geoff Anderson MWS vadejakke, som jeg bruger ved dårligt vejr, og på hovedet har jeg altid min Simms Castro kasket.

Inderst har jeg skiundertøj, derefter Fjellräven skjorte og fleece, hvis det er rigtig koldt, men fiskeriet foregår jo i den varmere del af sæsonen, da åerne jo bliver fredet i september-oktober.

Vil derudover gerne anbefale rørflueæskerne "Tube Box", som man bl. a. kan få hos Korsholm samt Owners dobbeltrørfluekroge STD 36BC og trekroge STN36.

Pakker det hele i min Loomis rygsæk, så jeg er sikker på at have det hele med, da åfiskeriet kræver lidt rejsetid

Skjern å og min trofaste Guideline LPXe 13' # 8/9

Borgarnacken i Mörrum

Skjern å øvre Borris

Pool 32 i Mörrum