Linerne

Fortrukne skydehoveder og liner

Mht. linerne er vi jo inde på noget, som nærmer sig religion, og der er stort lige så mange meninger, som der er fluefiskere. Og rigtig mange af os prøver hele tiden at optimere vores grej og får derfor også lavet nogle fejlkøb. Bare se hvor mange liner, der er til auktion på www.123nu.dk

På kysten bruger jeg stort set kun skydehoveder. Eneste undtagelse er på min klasse 5 stang, hvor jeg har en af de moderne helliner med kort klump. Min er en HMT 14g fra Scierra, men Rio Dart og Outbound Short er også gode liner. Jeg bruger kun vægt på mine skydehoveder, da mange af de moderne stænger er underklassificeret, så hvis man brugte AFTM systemet, ville ens liner efter min mening blive for lette, da en fluestang i dag kan klare mere vægt, end det som en klasse 6 line f.eks vejer i AFTM systemet. De fleste producenter opiver da også kastevægt på liner og stænger.

Jeg er til korte skydehoveder, da jeg vil have så problemfrit fiskeri som muligt i et miljø, hvor vinden altid er en betydende faktor. Der er som nævnt mange sandheder derude, og en af de mere hånlige er, at korte skydehoveder jo ikke er fluefiskeri men spinnefiskeri. Man skal mindst kunne holde, hvad der ligner en Spey line i luften for at lære at kaste rigtigt eller blive accepteret! Det har jeg så valgt at være fuldstændig ligeglad med, da jeg som nævnt vil have, at det skal være effektivt og en fornøjelse for mig. De fleste som prøver mine set-ups, synes da også, de er meget letkastede.

Mine skydehoveder er derfor som udgangspunkt omkring 9 meter, men jeg har også nogle, som er kortere på 7-8 meter til kraftig blæst eller fiskeri ved skrænter/dårlig plads til bagkastet. Jeg bruger flydende og intermediate skydehoveder på kysten, men på det seneste fisker jeg mere og mere med slow intermediate/intermediate, da jeg synes de kaster bedre og giver mere føling med fluen og kommer lidt længere ned i vandet, hvilket er en fordel ved bølger og blæst. Mht vægten på mine skydehoveder er de lidt til den tunge ende og på en klasse 6 stang vil det vejer 14-15g og på en klasse 7 stang 16-17g. Dertil skal så lægges et gram til for Polyleader. Den lidt høje vægt betyder at stangen arbejder dybere, hvilket jeg godt kan lide.

Til natfisker bruger jeg et kort flydende skydehoved og en almindelig runningline. Troede ellers det var smartere med en kort WF line, men praktisk fiskeri viste noget andet. I mørket har man brug for at vide, hvornår kasteklumpen er udenfor topøjet, og det er altså efter min mening meget lettere, når man kan høre samlingen til skydehovedet klikke gennem øjerne fremfor den "lydløse" WF line.

Om vinteren bruger jeg en WF line eller skydehoved med runningline, da det fungerer mest problemfrit i frostvejr. 

Af mærker vil jeg fremhæve Vision Ace Single skydehoved i flydende og Rio Salmonfly skydehoved i intermediate, som fungerer rigtig godt for mig. På de sidste er jeg også begyndt at bruge Guidelines Coastal RTG slow intermediate, som er glasklart og kommer med færdige løkker i god kvalitet, hvis man er usikker på at lave loops selv. Hvis også klart anbefale Zpeys Scandic Saltwater skydehoveder i både flydende og intermediate. De er desværre lidt svære at få fat på, da Zpey jo er i økonomiske problemer, men Jimmi fra Korsholm har netop fortalt mig, at de nok snart bliver produceret igen dog under et andet navn. Det er Herik Mortensen, som står bag relanceringen og mærket hedder Salmologic og kan bl. a. fåes hos Sport Dres.

Skydeline

Lawson Crosswater. God og billig

Efter at have prøvet en del skydeliner er Lawsons lyserøde monofile klart min fortrukne. Den er slidstærk, og som det fremgår af billedet billig, og kan derfor udskiftes efter behov. Har heller ikke den store hukommelse, men efter et stykke tid, er det klogt at strække den inden fiskeriet begyndes. Der er rigeligt af den, så den kan med fordel vendes, så man også får brugt den friske ende.

Om sommeren, når jeg natfisker, bruger jeg en almindelig runningline, da den er lettere at styre i mørket end en monofil skydeline. Det samme gør sig gældende om vinteren i frostvejr, hvor den monofile line bliver for stiv og usmidig og dermed kludre mere.

Forfang

Flourcarbon- og Polyfofang

På kysten er jeg mest til polyforfang. Her bruger jeg produkter fra Airflo og Vision, og jeg foretrækker 8' Intermediate men har også et 6' Fast sink til dybere vand, eller hvis jeg vil lidt ned.

Bruger dog også flourcabonforfang, da jeg nogle gange har brug for en forfang, som ikke tilfører skydehovedet mere vægt i modsætning til polyforfanfang som typisk vejer 1 - 2 gram. Flourcarbon har også den fordel, at det er stort set usynligt for fisken, og så synker det bedre end nylon. Her har jeg været glad for dem fra Vision 9' str. 0X, som jeg så forlænger med en halv meter 0.26.

Ved natfiskeri om sommeren bruger jeg et flydende polyforfang eller et godt gammeldags nylon forfang, da fluen jo skal fiske højt.