Seneste nyt

01-09-2019

Jeg håber I alle har haft en god sommerferie. Som tidligere nævnt har jeg i ferien igen været i Grønland for at fiske fjeldørreder. Vi var et hold på 8 som bestod af Henning Pedersen, Per Svolvgaard, Michael Andersen, Einer Emil, Thomas Hjemsted, Michael Juul Christoffersen, Thomas Justianino og undertegnede. Efter diverse flyvninger og overnatning i Kangerlussuaq blev vi igen sejlet ud til elven fra Sisimiut af Bo Lings fra Sirius. Her fik vi for øvrigt at vide, at det var Bos bror, som havde skudt den isbjørn ved Kangerlussuaq ugen før, som vi havde hørt om. Det lagde ikke ligefrem en dæmper på isbjørne noiaeren, som jeg må erkender var større end sidst jeg var i Grønland. Vel om bord på båden gik det tjept mod destinationen med 40 knob, og så snart vi havde fået etableret vores lejr, gik Michael Juul, Thomas Justi og jeg op ad elven. Vi så hurtigt fisk men vi havde ikke det store held med at få dem til at tage vores fluer. Længere oppe spottede vi dog en rigtig stor fisk og det var Thomas’ tur til at kaste til den. Der skulle kun et par kast til før der var fast fisk og Thomas stod og råbte ”Det er verdens største fisk” Efter en vild fight kunne Thomas lande sin første fjeldørred på imponerende 65 cm. Michael og jeg havde ikke rigtig heldet med os, og det endte med at vi gik på en lidt formålsløs rundt og kom godt maste tilbage til lejren med fisk kun til Thomas. Gik lidt småfrustreret i seng, hvor jeg mødte min teltkammerat Michael Andersen, som fortalte, at de havde haft rigtig godt fiskeri i fjorden omkring mundingen af elven. Der er kun fredning på 300 m ift. garn i Grønland. Så snart vi havde slået øjnene op, gik det derfor mod fjorden for at følge op på det gode fiskeri. Morgenmaden måtte udskydes, og der gik da heller ikke længe inden jeg kunne lande min første fjeldørred omkring de 60 cm. Den havde taget fluen Polar Magnus, som skulle vise at være rigtig god i fjorden. Jeg endte med at fange 10 stk. i fjorden inden lavvandet med flere omkring de 60. Senere gik vi op mod søen, hvor jeg også fik lidt fisk men slet ikke i samme mængde som sidst, jeg var i Grønland. Vi skulle senere erfare, at fiskeriet i elven faktisk var rigtig svært, og det gode fiskeri var ved tilløb i søen, stoppool inden søen eller ved mundingen i fjorden.

Dagene tog hinanden og jeg fik efterhånden en rutine, hvor jeg fiskede fjord fra morgenstunden alle dage og hver anden dag fiskede jeg sen eftermiddag søen eller prøvede forskellige pools i elven dog uden det store resultat. Jeg havde også været ved søen med Michael Andersen og fået nogle fantastisk flotte fisk, som var i begyndende gydedragt. Men det krævede sin mand at gå det lange stræk, og nogle dage var vi oppe på 17 km og mange højdemeter. Thomas og Ejner, som virkelig havde været omkring med mange kilometer i benene hver (det er svært at hamle op med murersvende i midt tyverne rent fysisk) havde haft det bedste fiskeri sen aften og nat, så det begyndte Michael Juul, Thomas Justi og jeg også på. Det var faktisk overraskende så hurtigt, det gik med at fiskenes huglyst aftog, og de blev sky. Det viste sig også, at det var de samme fisk, som cirklede rundt i fjordmundingen, da Henning og Thomas Justi fangede den samme fisk med to dages mellemrum. Den var let genkendelig med nogle store ar på begge sider og var noget af en kriger med sine 67 cm. Vi havde derfor en teori om, at mange af fiskene havde set vores fluer og var blevet mere forsigtige. Dette ville vi så prøve at kompensere for ved at fiske i elv/sø, når der var mindre lys. Vi tog så den frysetørrede mad med og spiste aftensmad inde på fjeldet og fiskede løs ind i lyse arktiske nat, hvor der var noget fantastisk sceneri. Det gav også resultater, og vi fik bl.a. de første fisk på skumfluer men ingen kæmper. Vi fangede ligeledes rigtig mange flotte fisk i søen, men fluen skulle virkelig nulres ind Per Svolvgaard style og vi skulle skiftes til at fiske hotspottet samt give fiskene ro. Vi havde bl.a. en lidt tåbelig konkurrence, hvor den, som fangede den længste fisk ud af fem fisk hver, skulle give øl. Jeg havde virkelig lagt mig i spidsen med 3 fisk over 60 cm i tre på hinanden følgende kast, men Michael Juul manglede stadig en fisk og det ender med at han lukker konkurrencen med et dyr på 66 cm. Det er aldrig over, før den fede ørred har sunget.

Vi spiste godt, mens vi var der og fik bl.a. stegt flæsk, mørbrad, fjeldpizza by Henning og selvfølgelig fjeldørred. Den ene dag havde Per og Michael bygget en røgovn, så vi kunne ryge fiskene. Det var dog en aften med ekstra højt højvande, så det endte med at den blev selvslukkende og fiskene blev delvis dampet, da vandet nåede ovnen. Nogle dage stod den selvfølgelig på frysetørret mad og denne gang fik vi ikke uvak, da der kun blev fanget en enkelt af Per, som blev genudsat.

Turen lakkede mod enden og vi kunne se tilbage på en uge med masser af fisk og denne gange var fiskene større end sidst. Jeg fik selv et par og tyve fisk over 60 cm med den største på 67 cm. Vi havde set ren, havørn, ravn, polarræv og som noget helt vildt set pukkelhval lige ud for lejren i flere dage. Heldigvis ingen isbjørn selvom Thomas Justi godt træt og mast fik en massiv isbjørnenoia på vej hjem over fjeldet en nat, da han syntes han så bevægelse på en fjeldkam. Thomas sagde derefter ”Det er nok en ren - men hvor fanden er gevirret?” Uroen spredte sig lidt, men vi fandt jo ud af, at trætheden havde spillet os et puds, og det bare var en sten.

”Dramaet” var dog ikke slut endnu, for da vi skulle sejle hjemad, stoppede motoren på båden pludselig. Bo gav den lige en pause, inden han genstartede den, og lige efter råber Thomas og Ejnar ”Der lugter altså ret mærkeligt her ude!” Vi vender os, og kan se, der kommer hvid røg ud ag motorlugerne. Der er simpelthen ild i båden. Vi skal først have flyttet alt vores bagage, som ligger oven på lugerne, inden Bo hurtigt og effektivt får slukket ilden med en brandslukker. Men der blev godt nok stille på båden og efterfølgende snakkede vi om, at vi havde haft alt fra nærdødsoplevelser til ærgrelse over, at nu ville der gå ekstra lang tid før vi kom i havn. I havn kom vi dog på en motor og tre timers ekstra sejlads, så vi endelig kunne få den franske hotdog, som vi alle havde set frem til. Om aftenen spiste vi ren-moskus burger og drak kolde øl på Hotel Sisimiut.

Dagen efter fløj vi mod Kangerlussuaq, hvor vi havde 9 timers ventetid inden afgang mod Kbh. Vi endte med at drikke gin og tonic med nogle gutter fra den danske flåde, og de fortalte os, at hvis vi virkelig var kommet i nød pga. branden, var det dem, som var kommet og hentet os, da de havde ligget i Sisimiut. Vi landede i Kastrup halv otte om morgenen, og sagde farvel og en stor tak til Henning, som havde stået for alt planlægning af endnu en fantastisk tur.

Vi nåede kun at være hjemme et par dage, inden 5 af os skulle afsted igen til Bonesvaldet ved Gaula. Fredag lukkede elven igen grundet høje vandtemperature og udsigt til hedebølge og ingen regn, så det så ud til en gentagelse af sidste års nedtur. Vi kom derfor først afsted lørdag, men vejrudsigten lovede regn, så vi var fortrøstningsfulde, og vi havde købt dagkort til Orkla hjemmefra. Det var ganske rigtigt meget varmt og temperaturen steg faktisk jo længere nordpå vi kom. Orkla strækket viste sig at være noget af en skuffelse, og selvom der kom nedbør, og elven steg til 40 kubikmeter, samt temperaturen var 17 grader på vores vald, blev fiskeriet ikke åbnet. Det var selvfølgelig meget frustrerende, men det mest frustrerende var faktisk, at Gaula Naturcenter og deraf elvejer lauget var så sparsomme med deres opdateringer ift. status på fiskeriet. Der kom alt for lidt information, og lige præcis i den situation har man brug for meget information. Så der er i den grad brug for forbedring. Der kom kun en opdatering, hvor der stod fiskeriet ikke åbnede, så vi endte med at køre hjem torsdag godt skuffet. Mit fremadrettet fiskeri i uge 31 i Gaula er derfor meget usikkert.

Har ikke fisket så meget her i august, da jeg har været rimelig mættet men har da haft et par korte aftenture i den nordlige del af Isefjorden. Fik kun UM’ere men havde kontakt til en målsfisk. Andre har dog haft rigtig godt gang i den, og der er allerede gang i fiskeriet efter de trækkende fisk. Den sidste tids varme vejr har dog lagt en dæmper på fiskeriet, men nu skriver vi september, og fiskeriet kan virkelig tage fart i den kommende måned i begge fjorde. Husk Fjordlandet Open som denne gang ligger i weekenden 20. – 22. september. Tilmeld dig her www.fjordlandetopen.dk

Knæk og bræk Keld

12-07-2019

I aften rejser jeg igen til Grønland for at fiske efter fjeldørreder. Vi er 8 gutter, hvoraf de 3 også var med sidst, og vi skal fiske i en lille elv nord for Sisimiut. Ser frem til den skønne natur og det fantastisk fiskeri. Jeg glæder mig meget til gensynet med Grønland og fiskeriet efter de urstærke fjeldørreder samt det sociale samvær og opholdet i vildmarken. Der er også noget dejligt ved at genbesøge et sted, da du kan bruge dine erfaringer fra sidst, og få dyrket det fiskeri, som du ikke helt fik gjort nok på den foregående tur eksempelvis skumfluefiskeriet i fjorden. Vi har fået en melding deroppe fra, som siger: "Alt er godt. Der er fisk i elven og masser af myg" Det sidste er en uundgåelig del af en fiskerejse til Grønland. Når vi er hjemkommet fra Grønland den 23. juli er vi lige hjemme nogle dage for at skifte enhåndsstængerne ud med tohånds, da vi igen drager mod Gaula og Bonesvaldet fredag den 26. juli. Der er mange gengangere fra Grøndlandsturen, og det er et godt lille crew, som forstår at hygge sig og kan fiske. Jeg har en aftale med en 1 meters laks, som jo smuttede sidste gang, og det bliver lækkert at fiske dette historiske vald igen. Jeg skal nok komme med nogle beretninger fra begge ture i løbet af august.

Det hjemmelige fiskeri i fjordene er faktisk ret godt lige for tiden. Særligt yderfjorden af Isefjorden fisker godt aften og tidlig morgen, men Niels Lagergaard og jeg var i bunden af Roskilde fjord i sidste uge, hvor Niels fik en flot halvmeteres fisk. Så der muligheder flere steder med den moderate vandtemperatur, som der er pt.

Til slut vil jeg sige god ferie med forhåbentlig lidt flex.

Knæk og bræk Keld

15-06-2019

Det er et stykke tid siden, jeg sidst har opdateret bloggen grundet travlhed på arbejde, da det jo er eksamens tid. Jeg har heller ikke fisket alverden, da jeg som nævnt sidst holder lidt fiskepause, når der er massive mængder af hornfisk på kysterne. Har dog fået afholdt et arrangement i Frederikssund, hvor der var pæn deltagelse og også blev fanget hornfisk men ikke helt så mange som ønsket. Jeg har også været ude med Solveig Chaudesaigues-Clausen og nogle tyskere, som er i gang med at tjekke effetivitetet af benkroge fra stenalderen. Vi skulle fiske med kopier fra Ertebølle tiden, som tyske Werner Pfeifer laver. Vi fiskede ved Munkholm broen, hvor vi skulle fiske med naturlig agn som stenalderfolket. Werner fortalte dog om en benkrog fra Nordamerika, hvor der var bundet fjer på samt en musling som spinnerblad, så de har også brugt kunstig agn nogen steder tilbage i tiden. Jeg fangede en skrubbe men desværre på moderne krog, da jeg havde en af hver på mit fladfisketackel. Vi så desuden andre fiskere, som fangede flotte makreller, så den mulighed er der også i fjordene lige nu. Michael Aaggaard Jensen var også med, og vi havde masser af hug på benkrogene men de blev ikke hængende. Ved dog der er fanget en stør på 10 kg på en benkrog samt torsk/skrubber på Øresund i testugen, så det kan lade sig gøre. Du kan læse mere om projektet her http://fishingzealand.dk/nyheder/testfiskere-soeges-kan-du-udfiske-en-stenaldermand/

Har dog haft et par kystture den sidste uges tid og kan fortælle, at de massive mængder af hornfisk er væk i den nordlige del af fjorden. Der er er stadig små hornfisk, som piller ved fluen, men du får markant færre kontakter. Det betyder så, at der er større chance for havørred, og det bliver kun bedre i den kommennde tid, hvor indtrækket i fjordene allerede begynder. Søndag aften var jeg således ude i Isefjordens nordlige del og så lidt fisk springe længere ude og havde haft småmap fra mindre hornfisk. Da jeg laver et kast, ser jeg noget bevægelse lidt til venstre for, hvor min skydehoved lander. Når lige at tænke hornfisk og tager et strip, da linen strammer op og en god ørred går fri af vandet med efterfølgende udløb og flere spring. Efter en hektisk fight kan jeg lande en tyksak af en sommer ørred lige under de 50. Der er bare noget særligt ved de sommer fisk, da de fighter som bulldogs og er i fantastisk kondition. Dette fiskeri bliver kun bedre den kommende tid men fisk aften og meget tidlig morgen en time før solopgang og frem. Det kan også lade sig gøre om dagen på blæsende regnfulde dage men min favorit er morgenfiskeriet.

Siden sidst er jeg også blevet ArcticSilver Pro Guide, og jeg er rigtig glad for at være blevet en del af dette innovative team fra Norge. Du kan derfor møde mig til CFCC's sommerfest den 19. juni sammen med Henrik Haupt og Rune Westphal på ArcticSilvers stand. Læs mere om det her http://cfcc.dk/wordpress/

Der er også netop åbnet for tilmeldinger til efterårets udgave af Fjorlandet Open og læg mærke til, at det denne gang lægger den 20. - 22. september. Efter min erfaring er fiskeriet i fjordene rigtig godt på det tidspunkt, så det bliver spændende at følge fangsterne. Tilmed dig her https://fjordlandetopen.dk/

Knæk og bræk

02-05-2019

Har haft tralvt på kysten både med eget fiskeri og guidede ture. Jeg har haft godt fiskeri her i april med fisk på stort set hver tur. Isejorden har fungeret bedst for mig og i modsætning til sidste år, fik jeg det aldrig til at spille i Roskilde fjord i år. Isefjorden bød til gengæld på dage med flere fisk og sightfishinig, som jo er super underholdende. Den ene gang var på en guidet pressetur med to tyskere, og deres kommentar var, at det var ligesomsom at fiske i en put and take sø med alle de sete fisk. Heldigvis ville de også hugge og største fisk var 55 cm, og det er bare herligt, når det går op i en højeren enhed på netop en guidet tur. Jeg har haft mest succes midt i fjorden og i den nordlige del og har fået fisk op til 59 cm.

Havde dog også en rigtig god tur til Vestsjælland, hvor jeg guidede Sebastian fra Kutter & Küste og Henki. Det hele var arrangeret af VisitVestsjælland. Vi var på 3 pladser og de 2 af dem holdt fisk. Særligt den ene holdt mange fisk, indtil er marsvin ødelagde løjerne. Den var helt inde ved min stangspids, da den fulgte en ørred, som jeg fightede. Vi fik dog 9 fisk op til 65 cm samt sete, hug og mistede fisk, så tyskerne var glade i det gode fotovejr. Næste plads var mere stille og svært med min fluestang, men tyskerne havde hug og smed en halvmeters på deres bombardastænger. Til sidst lykkedes det Henki at fange en på 50 cm, og han var klart dagens mand, da han også havde taget den på 65. Tyskerne skulle hjem til sommerhuset,og jeg sagde tak for en hyggelig dag. Der var stadig fisketid tilbage, så jeg ville tage aftentrækket på pladsen med de mange fisk, hvor vinden også var bedre til fluestangen. Jeg havde ikke fisket mere end 100 meter, da jeg får et af de der velbeskrevne hug, som føles som bundhug, indtil det bevæger sig. Jeg gik med min klasse 5 Arcticsilver stang, så det blev en ret crazy fight og fik noieren på, da den sprang fri af vandet tæt på mig. Derefter tog den lange udløb og gik dybt og tungt. Jeg gik med den ca. et kvarter, inden jeg kunne håndlande den. Det var en blankfisk på 75 cm, Fik nogle forbipasserende til at tage nogle hurtige billeder, inden jeg genudsatte den, da den var lidt til den tynde side og har vigtige gener, som forhåbentlig kommer i brug igen. Fantastisk afslutning på en fed dag og Vestsjælland viste sig klart bedre end sit rygte. Det var ikke en enlig svale, da jeg ved andre også har haft rigtig godt fiskeri på Vestsjælland.

Lige nu er fjorden invaderet af hornfisk. Da jeg var ude søndag aften og i mandags, havde jeg kun kontakt til hornfisk og mange af dem. Hornfiskene sætter altid en dæmper på mit fiskeri, indtil det store indtræk er overstået. Rejerne er dog også trukket ind på lavt vand, og der plejer at komme noget godt ørredfiskeri ud af det, så lidt skal jeg jo nok ud enten tidlig morgen/sen aften eller på gråvejrsdagene. Det er til gengæld nu, du kan tage børn og børnebørn med ud og indvi dem i lystfiskeriets glæder med stort set fangstgaranti. Jeg har et Fishing Zealand arrangement i Frederikssund kommune den 12. maj, hvor børn kan lære at fange deres første fisk. Der er stadig lidt ledige pladser. Jeg er også med til præmieuddelingen til Nordisk Handelshus' konkurrence den 11. maj også i Frederikssund. Du kan læse mere om begge dele i nedenstående link

http://fishingzealand.dk/born-unge/fiskekonkurrence-og-hornfiskeloejer-boern-roskilde-fjord/

Knæk og bræk

11-04-2019

Så var det endelig blevet rigtig forår med varme og stigende vandtemperaturer. Det betød, at fiskeriet på mine hjemmebaner kom igang. Jeg har haft rigtig godt fiskeri og fået fisk på 63 og 57 cm som de største men også målsfisk samt rigtig manger UM'ere. Det har mest været i Isefjorden, da jeg ikke rigtig har ramt det i Roskilse fjord, men ved at min ven Christian Fischer har haft godt fiskeri der, så det kan bestemt lade sig gøre. Jeg har fundet fisk i stort set hele Isefjorden, indtil kulden desværre kom igen. Var ude med et par tyske journalister i går, og der var det bare rigtig svært fiskeri, indtil sidst på eftermiddagen, hvor vi endelig fandet en stime fisk på sidste spot. Vi havde inden prøvet 4 pladser i begge fjorde, hvor vi havde fisket pænt lange stræk. Det er typiske for fiskeriet lige nu, at fiskene stadig går meget koncentreret i stimer, og med den nuværende kuldeperiode, er fiskeriet klart bedst om eftermiddagen, når solen har varmet lidt. Hvis du har fundet stimen, så husk at give pladsen lidt ro indimellem, da fiskene bliver i området. Du kan derved øge dine fangster ved ikke at kampfiske spotte , så fiskene trykker, men blive ved med at være hugvillige.

Hvis du ikke har set resultatet af Fjordlandet Open forår 19, hvor der blev fanget en rigtig flot vinderfisk, så læs min beretning her http://fishingzealand.dk/arrangement/fjordlandet-open-foraar-19/

Knæk og bræk