Seneste nyt

01-07-2018

Det er et stykke tid siden, jeg sidst har opdateret bloggen, da jeg ikke har fået fisket meget i juni grundet eksamenstid og andre praktiske gøremål. Jeg tror heller ikke meget på det, med den varme vi har haft og en fjord, hvor vandet er 21-22 grader varmt. De få gange jeg har prøvet i den nordlige del af Isefjorden har jeg kun haft kontakt til mindre hornfisk. Selvfølgelig kan det lade sig gøre meget tidlig morgen, jeg har bare ikke haft energi til at stå op så tidligt, så har kun haft nogle korte aftenture. Christian Fischer er dog lykkedes med at finde lidt fisk på Nordkysten, så den er værd at give et skud her i varmen.

Jeg har dog sammen men min kollega Jesper Van Vliet Tews netop igen gennemført et Ørredpatrulje forløb med vores elever fra Specialskolen Kærholm afd. Kølholm. Jeg vil endnu engang understrege det geniale i Ørredpatrulje konceptet set ud fra en undervisers perspektiv, da blandingen af teori og praksis bare fungerer rigtig godt for eleverne og særligt vores. Vi var som tidligere år efter noget teori nede og se på vores lokale å Sillebro å, hvor vi også lavede faunaklassifikation. Det går ud på, at vi ved hjælp af insekterne, som vi fandt i åen i åen i form af bl.a. vårfluelarver, døgnfluer, slørvinger og vandnymfer kunne konstatere at Sillebro å er en 3-4’er i faunaklasse på Dansk Vandløbs Fauna Indeks skalaen, hvor det højeste er 7. Et 7’er vandløb er for det første ikke ret hyppig og er desuden oftest et skovvandløb, hvor der ikke bliver tilført næringsstoffer. Det er Sillebro å jo ikke, da den løber midt gennem Frederikssund by nær indkøbscenter og S-togs station, men et klasse 3-4 vandløb kan sagtens rumme ørreder, og vi fangede da også lidt yngel på vores tidligere lavet gydebanke.
Til faunaklassifikationen fik vi igen uvurderlig hjælp fra Kaj Larsen fra Bliv Naturligvis https://blivnaturligvis.dk og Havelse å Vandplejegruppen. Kaj hjalp også til den sidste undervisningsdag, hvor vi skulle spule/vende nogle gydebanker i Græse å, som ikke have været i brug grundet tilsanding samt lave nogle strøm koncentratorer med sten for at øge vandhastigheden. Efter dette fik eleverne udleveret deres diplom af Niels Lagergaard fra Fishing Zealand, og vi sluttede endnu et godt forløb, som jeg meget gerne vil anbefale til andre undervisere.
Der skal også lyde en stor tak til Ørredpatruljens sekretariat bestående af Pia Rangan og Uffe Clemmesen, som bistod med alt det praktiske ift. diplomer mm. samt for udviklingen af ØP-konceptet.
Her et indslag fra TvNordsjælland fra sidste års Ørredpatrulje i Frederikssund, hvor man kan høre meget mere om Ørredpatruljen.
http://tvnordsjaelland.dk/?poditemid=42201&sec=3536#sec=3536&index=8 

Mine fiskeferieplaner i år er lidt tidlig morgenture i Isefjorden samt et par natture på revene på åben kyst, inden jeg i uge 31 drage til Gaula i Norge sammen med Henning Pedersen, Kaj Larsen og Thomas Hjemsted for at fiske det klassiske Bonesvald efter laks. Vi er i alt 8 mand som skal fiske dette stræk, og det bliver spændende at fiske i disse historiske omgivelser, hvor Svend Saabye skrev "Dage ved Gaula"på Bonesgården, hvor vi skal bo. Der skal nok komme en mere udførlig beretning efter sommerferien om turen.

God fiskesommer Keld

29-05-2018

Har ikke selv fisket så meget på det seneste, da jeg altid holder en pause i maj og får ordnet lidt praktiske gøremål, som f. eks. at male sommerhus. Har dog haft et par guidede ture, hvor vi har fisket på Nordkysten både tidlig morgen og sen aften. Første gang var med islandske Thora, som smed en god ørred og fangede en del hornfisk. Anden gang var med Phillip fra Østrig, og selvom vi kampfiskede 6 gode sommerpldser på Nordkysten, lykkedes det kun at have kontakt til en smolt og så selvfølgelig hornfisk. Der er dog massser af fødeemner, og vi snakkede med en UV-jæger, som berettede om 5-10 m lange stimer af tobis. Det kan dog lade sig gøre og altid flittige Christian Fischer fangede en flot fisk på 62 cm i aftenskumringen i samme uge på samme strækning.

Har også selv haft tid fredag til en enkelt aftentur i den nordlige del af Isefjorden, og her så jeg faktisk flere ørreder og havde en enkelt god fisk på i et ganske kort øjeblik, men krogen fik desværre ikke fat.

Jeg har sagt det før, men i den kommende tid, er det tidlig morgen fra kl. ca. 4.00 - 8.00 der gælder; hvis man vil i kontakt med sølvtøjet. Det kan selvfølgelig også lade sig gøre aften og nat, men jeg foretrækker bare morgenfiskeriet, da der efter min erfaring er flere aktive fisk under land. Det bliver tilmed kun bedre i de kommende måneder, når trækket mod åerne så småt starter op. Ørrederne kan selvfølgelig også fanges om dagen og særligt på regnfulde dage, men der er bare mere action om morgenen. Husk god fart på fluen og speedspin med nogle spektakulære hug som resultat.

Knæk og bræk Keld

Foto Steen Lynnerup

09-05-2018

Så er der for alvor kommet hornfisk på kysten, og man  må sige, at det også er hornfiske vejr pt. Synes dog ikke, jeg har oplevet helt så mange endnu på de pladser jeg fisker i den nordlige Isefjord, og det kan stadig lade sig gøre at fange havørreder. Min erfaring er dog, at man skal gå efter det helt tidlige morgenfiskeri, hvor fiskeiet efter havørreder er mest effektivt. Det kan dog også lade sig gøre midt på dagen aften, men morgenfiskeriet fra kl ca. 4-4.30 er bedre.

Apropos morgenfiskeri har du muligheden for komme med Lars Juel og jeg på guidet morgen fisketur med efterfølgende urteindsamling og bålbrunch med Jørgen Stoltz fra det http://detvildekoekken.com/ 

Der er ture i både juni og august Læs mere her Fisk, saml og spis

Knæk og bræk 

26-04-2018

Har fisket en del den sidste tid, inden hornfiskene blander sig for meget i fangsterne i fjordene. Der har været pænt med fisk på de nordlige pladser i både Roskilde fjord og Isefjorden. Men den kraftige vestenvind satte desværre en stopper for løjerne på mine pladser i Isefjprden lige, da de var kommet i gang. Jeg har dog fået flere gode blankfisk i topkondition i 50'erne med den største på 56 cm samt flere mindre. Jeg har set store mængder af tobis samt rejer og andre af havørredernes byttedyr, så der vil være fødesøgende havørreder under land. Jeg har dog også fået de første hornfisk, og dem vil der kun komme flere af de kommende uger. Da de kommer i så store mængder, besværliggøre de havørred fiskeriet, men det er langtfra umuligt. Denne weekend skal den sidste slutspurt iværksættes, og det lidt blæsende våde forårsvejr er kun en fordel ift. at få kontakt til havørreder fremfor hornfisk. Skru lidt for tempoet på fluen og brug altid intermidiate liner, da hornfisken virkelig har fokus på bevægelse i den øvre del af vandsøjlen. Større fluer plejer også at mindske hornfiske kontakterne lidt. 

Men sørg for at nyde de gode dage i fjordene og glæd evt. nye fiskere med en hornfiske tur i Fjordlandet i den kommende tid

Knæk og bræk

 

19-04-2018

Vandtemperaturen er nu oppe på 8-10 grader i fjordene, og det har sat skub i fiskene særlig i Roskilde fjord. Jeg har selv haft nogle gode ture samt en guidet tur for www.fiskekurser.dk , hvor der virkelig har været mange fisk under land, som har spist børsteorm. Jeg har selv fået gode fisk op til 58 cm, men det toppede på den guidede tur, hvor Frederik fangede en kuglerund blankfisk på 61 cm i topkondition. Det var forøvrigt Frederiks første fisk på flue nogensinde, så noget af en debut. Havde dog også en dag i går, hvor jeg fiskede 4 pladser i både Isefjorden og Roskilde fjord, hvor resutatet kun var hug og en smolt, så det svinger stadig meget. Der er dog begyndt at komme andre fødeemner end børsteorm på de jave vand i form af småfisk men ikke mange krebsdyr, og rejerne har jeg ikke ser endnu. De næste dage bliver der jo lovet sommervejr, så det gælder allerede om at fiske morgen og aften og opsøg vinden om dagen, da ørrederne klart er letterer at fange i vindbælterne på de varme solskinsdage.

Knæk og bræk i det speedede forår